dilluns, 17 de febrer del 2014

Experiències TIC a l'aula

Aquesta setmana l'hem dedicada a veure diferents experiències TIC portades a aules reals. Hem aprés que per a dur a terme una experiència TIC hem de tindre en compte tres aspectes: L'organització de l'aula amb el maquinari; el programari que utilitzarem i la metodologia.

Tot i que el programari i la metodologia són aspectes que el professor pot canviar i escollir com li plau segons l'activitat i o la manera d'entendre l'educació, l'organització d'aula i el maquinari són elements que estan fora del nostre abast moltes vegades, ja que depén dels recursos del centre. Podem trobar-nos centres sense pissarres digitals, amb una única sala d'ordinadors que s'ha de compartir amb tota l'escola. Aleshores hem d'adaptar-nos a la disponibilitat de recursos.

Si haguera de pensar en l'organització que m'agradaria trobar a la meua aula, no hauria de cavil·lar molt, ja que seria el model que actualment es pot trobar a la majoria d'aules d'infantil. A diferència d'altres etapes com l'educació primària o secundària, l'organització de les aules d'infantil estan adaptades una metodologia activa i constructivista que és característica d'aquesta etapa. Aquesta model consisteix a tindre la classe organitzada per racons i amb taules que faciliten el treball cooperatiu. Un d'eixos racons serà el de l'ordinador. En general, la majoria d'aules d'infantil tenen només un ordinador; però a la meua aula ideal hauria d'haver-n'hi dos com a mínim, ja que facilitaria la rotació dels alumnes. 

Després hem hagut de donar una ullada a diferents experiències TIC. Podeu trobar-les en aquest enllaç. En general, la majoria d'elles són experiències molt motivadores i relacionades amb fer blogs o l'ús de xarxes socials per a mostrar el que es fa les escoles, però la que més m'ha agradat és la realitzada per Lluïsa Masachs al centre "Castell de Farnes" amb alumnes d'educació primària. És el número dotze si vols trobar-la a l'enllaç i veure més informació. L'objectiu d'aquesta experiència era fer un cartell per a les festes del poble mitjançant un programa d'edició d'imatges. M'ha cridat l'atenció perquè considere que és una activitat que treballa molt el coneixement de l'entorn i fomenta el desenvolupament d'alumne com a ciutadà, ja que amb aquesta activitat els alumnes estan participant en una activitat cívica com és aportar les seues idees a les festes del seu poble.  Fa que siguen participes de la seua realitat i, fins i tot, si es donara el cas, podrien canviar-ja, perquè, i si un d'aquests cartells fóra escollit com a cartell oficial?

Una activitat que afegiria a aquesta experiència seria fer també el fullet de les festes. Els alumnes no només haurien de posar les activitats que es fan cada any, sinó que, a més, podrien donar les seues idees sobre activitats que voldrien veure durant aquesta festivitat. El fullet es podria fer amb l'eina Youblisher i fins i tot podríem enviar-lo a l'ajuntament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada