dilluns, 20 de gener del 2014

TILC: Comunicació a Internet.


Durant aquesta setmana hem profunditzat en com s'efectua la comunicació a Internet. Per a tindre una millor perspectiva sobre el tema, caldria dir que la comunicació a la xarxa ha canviat molt durant els últims deu anys. Al començament d'Internet hi havia una comunicació més unidireccional: l'usuari medi podia llegir informació creada prèviament i, en algunes ocasions, fer comentaris sobre eixa informació. Els usuaris, aleshores, necessitaven tindre coneixements d'informàtica per a crear la seua pàgina web i poder crear els seus continguts. Però amb la creació de la web 2.0, crear i bescanviar informació entres els usuaris es va tornar més senzilla. I és aquesta la situació que vivim ara mateix. Disposem de diferents plataformes com "Blogger", "Wordpress" i "Tumblr", a més de xarxes socials com "Facebook" o "Twitter".

Una d'aquestes xarxes socials que podem utilitzar a classe és Pinterest

Aquesta xarxa social està enfocada a les fotografies. Els continguts a més d'estar classificats per aquestes, si bé també es poden classificar amb els pinboards que són carpetes on es podem emmagatzemar les fotografies segons el contingut.

Com podríem utilitzar Pinterest per a treballar l'aprenentatge de llengües de manera integral?

Una de les activitats que podríem fer és buscar un terme relacionat amb el tema que estem donem classe. Per exemple, si som un professor de coneixement del medi, podem cercar imatges sobre el terme "desert" (vegetació, animals, cultures...) i els alumnes haurien de crear els seus "pinboards". D'aquesta manera ells poden tindre una imatge global sobre el terme. Després els alumnes podrien aprofitar les imatges cercades per a fer una exposició sobre el tema. D'aquesta manera treballa l'expressió oral.

Una altra activitat, aquesta per a desenvolupar la competència escrita, podria ser que cada alumne haguera de fer una seqüència de fotografies. La selecció seria lliure. Per exemple, un alumne podria agafar una foto d'un gat, una finestra i una platja. La resta dels alumnes hauran d'inventar-se una història que continga eixos elements.

Com podem veure, és possible fer diferents activitats per a fomentar l'ús i aprenentatge d'una llengua a través de les xarxes socials. Al fòrum de l'assignatura, he pogut veure que la majoria dels meus companys pensaven que l'ús de les xarxes socials era profitós i que els perills que podien suposar la seua utilització es podien resoldre amb l'educació dels alumnes. 
En general, totes les xarxes socials tenen una quantitat gran d'informació. Això suposaria un problema si el nombre d'usuari fóra alt, ja que seria més complicat trobar informació que s'ha pujat amb anterioritat. El més a totes les xarxes social són les etiquetes. Aquestes poden canviar segons el tipus de xarxa. Per exemple, a Facebook les fotografies són etiquetades amb els noms dels teus contactes. En canvi, a Twitter i Instagram això es fa amb Hastags. Els hastags són termes relacionats amb el text o fotografia i sempre es posen darrere d'un quadradet.


 Això és el que trobem a Tumblr amb l'etiqueta #dogs

La utilització de les etiquetes facilita la recerca d'informació per part de l'usuari i també pot tindre un ús educatiu. Un exemple d'això seria l'activitat que havíem de fer amb twitter. Utilitzant els "hastags" hem pogut compartir els nostres descobriments i reflexions, a més de veure els dels altres companys. Ací estan els dos "tweets" del treball 2:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada