L'ús de la tecnologia mòbil a la nostra societat ha avançat amb rapidesa. Pràcticament la majoria de la població té accés a internet gràcies de multitud de dispositius com smartphones i tablets; a més ja són pràcticament una realitat els rellotges i ulleres intel·ligents. Al futur pareix improbable que hi haja qualsevol objecte incapaç de connectar-se a la xarxa. Però tenen una utilitat educativa aquests aparells?
La resposta es podria resumir en un sí. L'utilització de les tecnologies mòbils ha creat un nou tipus d'aprenentatge: l'aprenentatge ubicu. Aquest es caracteritza per la possibilitat d'aprendre qualsevol cosa, en qualsevol moment en accedir a Internet utilitzant diversos dispositius. Es a dir, facilita que l'alumne continue aprenent al seu ambient habitual.
Els principals problemes per a implementar aquesta metodologia a l'aula és el cost de les tecnologies que es requereixen. Si ni tan sols ara es pot garantir que l'alumne tinga ordinador i accés a Internet, com podem donar per suposat que aquestes tecnologies són accessibles per a tothom? L'altre punt negatiu és la ja coneguda bretxa digital. Si bé, crec que la situació és molt diferent de la qual es va produir quan van arribar els ordinadors, Internet o les pissarres digitals. Aquestes no eren tecnologies que tothom utilitzava i per això es necessitava formació. En canvi, els telèfons mòbils són una tecnologia que ha estat amb nosaltres durant més de vint anys i tothom sap utilitzar-los. Respecte a les tabletes, com que comparteixen el mateix sistema operatiu que els mòbils, no suposen un grau de dificultat major.
Per altra banda, si assenyalem les avantatges de les tecnologies mòbils, hem de parlar dels punts positius de l'aprenentatge ubicu. Un d'aquests punts seria la permanència: L'alumne no necessita tornar a classe o estar amb el professor per a rebre la mateixa informació. Ara pot accedir als continguts des de qualsevol lloc, aquests sempre estaran disponibles. Però la característica, per a mi,més important del tipus d'aprenentatge que fomenten aquestes tecnologies és la immediatesa. Moltes vegades hem notat com, en una situació determinada, ens hem sentit més interessats per aprendre alguna cosa, però per dificultat en trobar la informació i per no disposar dels materials adequats l'hem deixat. Gràcies a les tecnologies mòbils, l'alumne té la possibilitat d'aprendre quan de veritat està motivat. Els aprenentatges que es fan durant aquest temps, quan l'alumne està receptiu, són més significatius i és més complicat oblidar-los.
En general, els professors podrien tindre en compte aquesta metodologia actualment, tot i que siga només per a ampliar o repassar coneixements.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada