dilluns, 17 de febrer del 2014

Experiències TIC a l'aula

Aquesta setmana l'hem dedicada a veure diferents experiències TIC portades a aules reals. Hem aprés que per a dur a terme una experiència TIC hem de tindre en compte tres aspectes: L'organització de l'aula amb el maquinari; el programari que utilitzarem i la metodologia.

Tot i que el programari i la metodologia són aspectes que el professor pot canviar i escollir com li plau segons l'activitat i o la manera d'entendre l'educació, l'organització d'aula i el maquinari són elements que estan fora del nostre abast moltes vegades, ja que depén dels recursos del centre. Podem trobar-nos centres sense pissarres digitals, amb una única sala d'ordinadors que s'ha de compartir amb tota l'escola. Aleshores hem d'adaptar-nos a la disponibilitat de recursos.

Si haguera de pensar en l'organització que m'agradaria trobar a la meua aula, no hauria de cavil·lar molt, ja que seria el model que actualment es pot trobar a la majoria d'aules d'infantil. A diferència d'altres etapes com l'educació primària o secundària, l'organització de les aules d'infantil estan adaptades una metodologia activa i constructivista que és característica d'aquesta etapa. Aquesta model consisteix a tindre la classe organitzada per racons i amb taules que faciliten el treball cooperatiu. Un d'eixos racons serà el de l'ordinador. En general, la majoria d'aules d'infantil tenen només un ordinador; però a la meua aula ideal hauria d'haver-n'hi dos com a mínim, ja que facilitaria la rotació dels alumnes. 

Després hem hagut de donar una ullada a diferents experiències TIC. Podeu trobar-les en aquest enllaç. En general, la majoria d'elles són experiències molt motivadores i relacionades amb fer blogs o l'ús de xarxes socials per a mostrar el que es fa les escoles, però la que més m'ha agradat és la realitzada per Lluïsa Masachs al centre "Castell de Farnes" amb alumnes d'educació primària. És el número dotze si vols trobar-la a l'enllaç i veure més informació. L'objectiu d'aquesta experiència era fer un cartell per a les festes del poble mitjançant un programa d'edició d'imatges. M'ha cridat l'atenció perquè considere que és una activitat que treballa molt el coneixement de l'entorn i fomenta el desenvolupament d'alumne com a ciutadà, ja que amb aquesta activitat els alumnes estan participant en una activitat cívica com és aportar les seues idees a les festes del seu poble.  Fa que siguen participes de la seua realitat i, fins i tot, si es donara el cas, podrien canviar-ja, perquè, i si un d'aquests cartells fóra escollit com a cartell oficial?

Una activitat que afegiria a aquesta experiència seria fer també el fullet de les festes. Els alumnes no només haurien de posar les activitats que es fan cada any, sinó que, a més, podrien donar les seues idees sobre activitats que voldrien veure durant aquesta festivitat. El fullet es podria fer amb l'eina Youblisher i fins i tot podríem enviar-lo a l'ajuntament.

diumenge, 9 de febrer del 2014

Maquinari TIC

Aquesta setmana ha estat dedicada a un aspecte diferent de les noves tecnologies: el maquinari, es dir, la part física de la tecnologia. Són molts els aparells que s'utilitzen actualment a l'escola o, si fa no fa, tenen una acceptació major per part de la comunitat educativa. Les pissarres digitals i les tabletes són un exemple d'això; les seues possibilitats educatives han sigut desenvolupades en diferents investigacions.

Tot i que aquests són els més coneguts, considere que n'hi ha d'altres que també podrien ser utilitzats amb finalitats educatives. Per exemple una recomanació meua seria la consola Nintendo DS (o 3ds) que compta amb diferents jocs dissenyats específicament amb ús educatiu. “Millora el teu vocabulari d'anglés/francés” per l'ensenyament de les llengües i “Art academy” per introduir l'educació artística són exemples de les possibilitats de la consola. Actualment la 3ds és utilitzada com a guia per als visitants del museu Louvre amb una aplicació que conté opinions i comentaris d'experts d, de manera que el visitant pot ampliar el seu coneixement d'una obra quan està davant d'ella.  Per suposat, el seu preu, la mancança d'aplicacions educatives en comparació amb les tendes d'Android i iOs; i la nul·la possibilitat de creació d'aplicacions o activitats per part del professor són desavantatges. 

Un altre exemple de maquinari és el lector electrònic. Tot i que els seus usos no són molt variats, ja que actualment només serveix per a llegir documents, és un altre aparell que es podria utilitzar a l'escola per accedir als documents de classe. Entre els seus avantatges estan la utilització de tinta electrònica que permet que la durada de la bateria siga major i no fa mal als ulls. A més està la possibilitat de fomentar l'aprenentatge a través de l'hipertext, trobar el significat de paraules si estem llegint textos escrits en llengües estrangeres o que professors i estudiants pugen crear els seus EPUB  fàcilment amb programes com Sigil. De tota manera, cal dir que la tecnologia de la tinta electrònica està millorant a poc a poc i, com podeu veure al següent vídeo, els llibres electrònics no han dit la seua última paraula.



Després de veure tots aquests aparells ens hauríem de preguntar: Realment estem utilitzant totes les possibilitats que ens dóna la tecnologia de què disposem? Considere necessària l'autorreflexió per part de la comunitat educativa pel que fa a l'ús de les TIC a l'escola.

A tall d'introducció cal dir que vivim dins d'un món tecnològic. Hi ha tecnologia per tot arreu i no podem viure sense ella. Eixa tecnologia que utilitzem està dins d'un cercle de millora que pareix no tindre fi: quan compren un aparell, l'endemà n'hi ha una nova versió o un altre aparell amb més innovador. A vegades pareix que les institucions educatives ens hem deixat arrossegar per la mateixa necessitat del mercat d'implantar noves tecnologies; la majoria de les vegades amb una intenció publicitària. Sona molt bé dir als mitjans de comunicació que a l'any següent els alumnes i els professors disposaran d'una pissarra digital a cada aula. D'aquesta manera pareix que es dóna la imatge d'una escola moderna adaptada a la societat actual. Però realment es necessita posar una pissarra digital a cada aula i que cada alumne tinga un ordinador portàtil o una tableta? La resposta és senzilla: No.
La presència de tecnologia a l'aula no assegura que hi puga ser utilitzada correctament. Quan vaig fer les meues pràctiques, la meua aula d'infantil va rebre una pissarra digital. En parlar amb el meu professor sobre què pensava fer amb ella, va reconéixer-me que no sabia com fer-la utilitzar. L'únic ús que li va donar durant el temps que hi vaig estar va ser per posar vídeos o imatges. D'aquest exemple podem extraure una idea clara: Els professors necessiten formació. Hi haurà professors com el meu que utilitzaran les tecnologies com un objetecte complementari a la classe, però també els hi haurà que l'utilitzaran com si fóra una pissarra de tota la vida; ambdós ho faran malament. Aquesta mancança de coneixement fa urgent la necessitat de facilitar cursos als professors, ja que aquesta formació farà que els professors s'adonen de la necessitat de canviar la seua metodologia a classe.
Crec que l'ús de noves tecnologies a classe suposa cavil·lar sobre les possibilitats que ens donem per fer classe d'altra manera i adaptar-nos a elles. No es pot separar metodologia de tecnologia. Aquest procés requerirà temps, però ens hem d'assegurar que es produïsca eixe canvi. Si no, les TIC no tindran cap utilitat.


 

dilluns, 3 de febrer del 2014

Aprenentatge a Internet

A les darreres entrades d'aquest blog havíem parlat de la importància d'internet per a generar i compartir informació amb la utilització de blogs i portals educatius. El següent pas lògic com a educador seria preguntar-nos, com podem utilitzar aquesta informació per a fomentar l'aprenentatge?

L'ús de Webquest, la Cacera del tresor, la Wiki i el blog serien la resposta a eixa pregunta. Com ja vaig explicar a altra entrada, el naixement de la web 2.0 va suposar que qualsevol usuari d'Internet tinguera la possibilitat de crear els seus continguts. Aquestes tres eines són el resultat educatiu d'eixes possibilitats. Si vols conéixer quines són les seues característiques específiques pots fer clic ací.

En general, el que podem fer amb elles és crear situacions educatives a Internet d'una manera més autònoma, motivadora i participativa per a l'alumne; a través d'activitats de recerca d'informació; i solució de problemes i activitats. Podeu trobar exemples d'aquestes eines als següents enllaços:



Si després de veure tots aquests exemples t'ha agradat la idea, però vols fer la teua pròpia perquè les que has vistes no s'adaptarien a les necessitats de la teua classe, la meua recomanació és que utilitzes Google Sites per a fer "WebQuests" i "Caceres del tresor"; i Wikispaces per a fer wikis. Ambdós són eines gratuïtes i molt senzilles d'utilitzar.


El que havíem de fer aquesta setmana al curs era investigar l'ús d'aquestes eines a través dels exemples que ens havien donat o a través d'altres que haguérem trobat a la xarxa. La navegació ha sigut fàcil, perquè l'estructura de les "Webquests" i les "Caceres del tresor" solen ser les mateixes. En general, la majoria d'elles complia els requisits mínims que se'ls pot demanar: explicacions senzilles, activitats per a trobar informació a la xarxa i crear-ne nova que fomente la recerca i la comprensió i d'utilitzar tota mena de recursos web. Després de la recerca d'informació, hem hagut d'agafar un exemple d'elles que ens  haguera agradat i compartir-lo a un taulell virtual fet amb LinoIT. Aquesta eina 2.0 ens permet posar notes i pegar-les a un taulell digital. M'ha semblat pareguda a Koowall i Glogster.



Aquest tema ha estat interessant per a tornar a recordar els coneixements que tenia d'aquestes eines, ja que vaig fer-les servir l'any passat. Considere que aquestes eines són molt útils per a utilitzar-les a classe, ja que permeten crear al professor activitats més motivadores sense haver de tindre coneixements avançats d'informàtica. L'única limitació que podem trobar és que el servei que estem utilitzant per a fer-les tinga possibilitats i característiques limitades també.